Kenkienhoito

Villikettu-vaelluskengät-lundhags-contessa2.jpg

Vaelluskenkien huoltaminen

Vaelluskenkien huoltaminen on erittäin tärkeä osa rutiinejani vaelluksen jälkeen. Nämä ohjeet pätevät Lundhagsin kolmikerroskenkiin, joten huomioithan, että kaikkia vaelluskenkiä ei huolleta samalla tavalla. Esimerkiksi Gore-Tex-kenkiin suihkutetaan kyllästettä ennen vahaamista, mutta Lundhagsini eivät sitä tarvitse. Myös yleispätevämmät hoito-ohjeet vaelluskengille ovat suunnitteilla, joten pysy kuulolla.

Villikettu-vaelluskengät-vahaus.jpg

Uudet kengät pestään ja vahataan neljän ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Myöhemmin käytön jälkeen riittää pelkkä pesu ja kenkä vahataan aina tarvittaessa. Vahaukseen käytän Lundhagsin omaa Leather Wax -vahaa. On myös hyvä huomioida, että nahkakengät vaativat käyttöä pysyäkseen hyvinä. Lundhags suosittelee vähintään kahta käyttökertaa kuukaudessa, jotta kengät säilyttävät jalan muodon. Kenkiä ei myöskään saa kuivata yli 40 asteen lämpötilassa eli kengät eivät kestä kuivaimia tai kuivatusta esimerkiksi nuotion lähellä.

Näillä ohjeilla säilytät vaelluskenkäsi hyvinä ja käyttökelpoisina vuosikymmeniä:

Villikettu-vaelluskengät-hoitaminen.jpg
  1. Irrota kengännauhat ja pohjalliset.

  2. Pese kengät haalealla vedellä, poista kivet pohjasta ja harjaa kaikki lika irti.

  3. Pyyhkäise kengän sisäpinta kostealla rätillä tai huuhtele vedellä ja anna kuivua huoneenlämmössä.

  4. Levitä vaha huolellisesti kengän nahkaosaan. Huomioi erityisesti saumat ja kengän iltti eli läppä. Käännä nauhanlenkit ja levitä vahaa niiden alle. Myös nauhanlenkit voi vahata, jotta ne säilyvät parempina pidempään. Vältä kuitenkin vahan joutumista kumipinnoille. Kengän sisäpinnan nahalle voi levittää tavallista ihorasvaa.

  5. Anna kenkien olla muutama tunti ja pyyhkäise sitten ylimääräinen vaha pois.

  6. Laita pohjalliset ja kengännauhat takaisin ja säilytä kenkiä viileässä ja valolta suojattuna.

Muista tarkistaa aika ajoin, onko kenkiin tullut vaurioita. Myös kengännauhat ja pohjalliset on hyvä tarkastaa ja vaihtaa tarvittaessa.