Villikettu-vaelluskengät-lundhags-contessa.jpg

Lundhags Contessa Ws High -vaelluskengät

Hyvät kengät ovat retkeilyn a ja o. Aiemmin käytössäni olivat kevyehköt vaelluslenkkarit, mutta syksyn tullen ne eivät enää tuntuneet riittäviltä. Niinpä aloin etsiä tukevampia ja pitkäikäisiä vaelluskenkiä vastaamaan tarpeisiini.

Kokeilin Lundhagsin Contessa High -vaelluskenkiä ja tykästyin. Kengät ovat jämäkät ja niiden kanssa liikkuminen on selkeästi luontevampaa monipuolisessa maastossa kuin kaupan sileällä lattialla. Kengät tuntuvatkin pääsevän oikeuksiinsa juuri haastavassa maastossa, sillä pohja soveltuu hyvin myös kivikkoiseen maastoon ja korkea varsi tukee hyvin nilkkaa. Lisäksi kenkien muotoilu ja väritys ovat miellyttäviä.

Olen sisäänajanut uusia kenkiäni ensin pienillä reissulla ja sitten pidemmillä viikonloppureissuilla. Kengät kuitenkin istuvat hyvin eikä rakoista ole ollut tietoakaan. Lundhagsin vaelluskenkiä käytetään aina kahden sukan ja pohjallisen kanssa, joten hyvin sukkien hankkiminen on myös tärkeää. Itse käytän kengissä kahta merinovillasukkaa, aina ohuempi sukka alla ja paksumpi päällä. Lämpimyyttä voi myös säädellä uloimman sukan paksuutta vaihtelemalla.

Kengän varsi on nahkaa ja alaosa kumia. Pohjat ovat Vibramin ja ne voidaan vaihtaa tarpeen vaatiessa. Lundhags lupaa kenkien kestävän oikeanlaisella huollolla vuosikymmeniä. Tämä oli yksi kriteeri, minkä pohjalta valintani tein. Minulle on tärkeää, että kengät ovat pitkäikäiset ja kuluneet tai rikkoutuneet osat voidaan korjata eikä aina ole pakko ostaa kokonaan uutta tuotetta.

Lundhags itse mainostaakin olevansa täysin kulutusta vastaan. He tunnustavat, että tuotteen tekeminen kuormittaa ympäristöä aina, mutta Lundhagsilla kuormitus on kuitenkin pyritty saamaan mahdollisimman pieneksi. Lisäksi kaikilla Lundhagsin kengillä on takuu valmistusvirheiden varalle. Suomessa on Helsingissä yksi Lundhagsin virallinen jalkinekorjaaja suutari J. Erving. Tosin on muistettava, että takuu ei päde, jos vaurio johtuu omasta väärinkäytöstä tai huolimattomuudesta, mutta tällöinkin Lundhags auttaa korjauksen kanssa maksua vastaan.

Villikettu-vaelluskengät-vahaus.jpg

Kengän kumiosat ovat täysin vedenpitävät ja nahkaosat saadaan vahaamalla vettä hylkiväksi, mutta kengät eivät tämän vuoksi myöskään hengitä. Tällöin jalat hikoavat helposti eikä kenkä pääse tuulettumaan. Kaksi sukkakerrosta kuitenkin kuljettaa kosteuden pois iholta, joten jalkani ovat pysyneet täysin kuivina, vaikka kengän sisäpinta olisikin kostea. Juuri tämän hengittämättömyyden vuoksi kenkien tulee antaa tuulettua sisältä käytön jälkeen ja samalla pohjallinen pitää ottaa erikseen kuivumaan. Samoin toimitaan myös, jos kenkä on hörpännyt vettä varren kautta. Tällöin vesi vain kaadetaan ulos kengästä ja kengän annetaan kuivua ilman pohjallista. Hätätapauksessa märkää kenkää voi myös käyttää, sillä sukat pitävät kosteuden poissa iholta.

Tietenkin, kengät pitää myös pitää puhtaana. Poistan pohjalliset ja nauhat sekä pesen kenkäni jokaisen vaelluksen jälkeen. Vahaa lisään aina tarvittaessa. Ohjeet kolmikerroksisten nahkakenkien huoltamiseen löydät täältä.

-Satu