Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuisto

Villikettu-Kauhaneva-iltahämärä.jpg

KANSALLISPUISTOHAASTE

Kauhaneva-Pohjankangas on Suomen melko huonosti tunnettu ja vähän vierailtu kansallispuisto. Mielenkiintoisen tilaston kansallispuistojen kävijämääristä vuodelta 2017 löydät täältä. Käytännössä Kauhaneva-Pohjankankaalla on kaksi rengasreittiä: noin 5 km pituinen Kauhalammin luontopolku sekä Katinkankierros. Kuitenkin, puisto soveltuu lähinnä vain lyhyitä päiväretkiä varten.

Toisaalta se sijaitsee aivan Lauhanvuoren kansallispuiston lähellä, joten ne on helppo yhdistää samaan reissuun. Erityisesti keväällä Kauhanevan suoalueelle kannattaa suunnata tarkkailemaan lintuja ja kansallispuistoa nimitetäänkin lintukeitaaksi. Me kuitenkin tutustuimme puistoon lokakuun pikkupakkasilla, jolloin erämainen hiljaisuus oli vallannut luonnon. YLE uutisoi elokuun alussa maastopalojen polttaneen yli 20 hehtaaria metsänpohjaa Kauhaneva-Pohjankankaalta. Paloalue ei kuitenkaan näkynyt reitin varrella.

villikettu-kauhanneva.jpg

Lauhavuoren jälkeen meillä riitti vielä energiaa lähteä kiertämään tämä pieni pitkospuureitti. Salomaan taukopaikalle oli muutama luontokuvaaja leiriytynyt telttoineen, mutta muuten puistossa oli hiljaista. Melko täydelliset lähtökohdat pienelle iltakävelylle, vaikka olimme jo päivän rymynneet Lauhanvuorella.

villikettu-herkku.jpg
villikettu-kohokas.jpg

Pysähdyimme syömään evääksi itsetehtyä suklaakohokasta ja vaniljakastiketta. Ai, että se oli hyvää pitkän päivän jälkeen. Kohokas oli tosin jo reissussa rähjääntynyt pyöriessään koko päivän repun pohjalla, mutta hyvältä se maistui edelleen. Tämänkaltaiset pienet herkut silloin tällöin ovat retkellä aivan mahtavia.

villikettu-auringonlasku.jpg

Iltahämärässä taivas syttyi oranssinpunaiseen loistoon ja se heijastui kauniisti suolammen pinnasta. Kuvausharrastajien kannattaa näissä tilanteissa ottaa varmuuden vuoksi vähän valotuksen haarukointia, niin saavat varmasti kaikki upeat sävyt talteen ja voivat sitten oman maun mukaan korostaa tummia tai vaaleita sävyjä.

villikettu-auringonlasku.jpg

Kaikkineen Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto on ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka, jos et ole vielä käynyt siellä.

 

Kauhajoki ja Karvia, Etelä-Pohjanmaa ja Satakunta, Länsi-Suomi. Lähtöpaikkana Salonmaa (Kyrönkankaantie 345, Karvia).